Οι μεγάλες θεατρικές επιτυχίες που συνεχίζουν να αγκαλιάζονται ζεστά απ΄το κοινό … ΜΠΑΜΠΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ : “Πραγματικά θέλω να συμμετέχω σε καλές δουλειές, όπου αν είναι ένας καλός σκηνοθέτης, μου αρέσει και θέλω να παραδίδομαι στα χέρια του και να συνεισφέρω στο καλό αποτέλεσμα της παράστασης. Άρα είμαι ηθοποιός κατ’ αρχάς και μετά σκηνοθέτης. “

Είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά , που σήμερα στα δίκτυα του Ομίλου της Sigma , φιλοξενούμε τον εξαιρετικό Μπάμπη Χατζηδάκη και θα μάθουμε τα πάντα για τις παρούσες δημιουργικές του εμφανίσεις .

Sigma Press Office :  Γιατί έγινε η επιλογή του Λουίτζι Πιραντέλλο και γιατί αυτά τα δύο συγκεκριμένα έργα ;

ΜΠΑΜΠΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ : Νομίζω πως επειδή είναι ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς του 20ου αιώνα, πάντα θα βρίσκεται στο μυαλό και στις επιλογές των ανθρώπων του θεάτρου, αλλά και πάντα θα είναι καλοδεχούμενος από το θεατρόφιλο κοινό. Το ερώτημα είναι ποιος το αποφάσισε; Πέρσι κάναμε στο Διάχρονο τον «Βυσσινόκηπο» του Άντον Τσέχωφ που ήταν και το κύκνειο σκηνοθετικό άσμα του Γιάννη Μόρτζου και λίγο πριν τελειώσουν οι παραστάσεις μου είπε η κυρία Βιδάλη ότι σκεπτόταν για την επόμενη χρονιά το «Έτσι όπως με θες» και ότι ήθελε να είμαι μαζί της. Της πρότεινα, ως συνέχεια αυτού του έργου, το «Ο Άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα» σε μια ενιαία παράσταση και συμφώνησε αμέσως, γιατί στο «Έτσι όπως με θες» εκτός όλων των άλλων, υπάρχει και μια ιδιότυπη αγάπη μεταξύ της κεντρικής ηρωίδας, της Έλμα και του Ζάλτερ, όπου στο τέλος του έργου φεύγουν μαζί! Εύκολα λοιπόν μπορούμε να φανταστούμε ότι μετά από κάποια χρόνια αυτό το ζευγάρι θα μπορούσε να καταλήξει έτσι όπως είναι ο Άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα και η γυναίκα του. Μαζί λοιπόν και με το γεγονός της διάρκειας των δυο έργων και της καταγωγής τους, είναι και τα δυο του ίδιου συγγραφέα, η απόφαση ήταν και εύκολη και αστραπιαία.

Sigma Press Office :  Σκηνοθέτης ή ηθοποιός ;;; Τι αγαπάτε περισσότερο και ποια η δυσκολία όταν αναλαμβάνεις μια παράσταση και με τις δύο ιδιότητες .

ΜΠΑΜΠΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ : Πραγματικά θέλω να συμμετέχω σε καλές δουλειές, όπου αν είναι ένας καλός σκηνοθέτης, μου αρέσει και θέλω να παραδίδομαι στα χέρια του και να συνεισφέρω στο καλό αποτέλεσμα της παράστασης. Άρα είμαι ηθοποιός κατ’ αρχάς και μετά σκηνοθέτης. Με ενδιαφέρουν και τα δυο αλλά μάλλον ρέπω προ την υποκριτική. Τώρα όταν συμβαίνει να είναι και τα δυο σε ενέργεια, προκύπτει μια δυσκολία , γιατί πρέπει να είσαι και πάνω και κάτω, πρέπει να βάζεις ένα ιδεατό εαυτό στην πλατεία του θεάτρου ο οποίος να παρακολουθεί τι κάνεις εσύ και οι υπόλοιποι ηθοποιοί! Ενδιαφέρον!

Sigma Press Office :  Υπάρχει μια μεγάλη ομάδα ηθοποιών που συμμετέχει σε αυτές τις δυο παραστάσεις . Πόσο εύκολο είναι να συντονιστεί μια τέτοια ομάδα και πόσες πρόβες χρειάστηκαν .

ΜΠΑΜΠΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ : Για να συντονιστεί η ομάδα το κλειδί είναι η πρόβα, δηλαδή η επανάληψη, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την επιτυχία και τον συντονισμό των ηθοποιών. Η υπεύθυνη για τον συντονισμό αυτής της μεγάλης ομάδας ήταν η Μαίρη Βιδάλη και εγώ για το «Ο Άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα»  –  στη συγκεκριμένη παράσταση νομίζω συνολικά πρέπει να μας πείρε περισσότερο από δυο μήνες.

Sigma Press Office :  Τι θέμα αγγίζουν τα δύο έργα ;;;

ΜΠΑΜΠΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ :  Στο «Έτσι όπως με θες», ο Πιραντέλλο μπαίνει βαθιά στην αβεβαιότητα της ταυτότητας που κάθε άτομο φαίνεται να αναζητά μέσα του. Η μνήμη εδώ μπαίνει στο παιχνίδι, όχι ως όργανο απάτης αλλά βοήθειας στην αναζήτηση της ταυτότητας. Ακόμα κι αν έχουμε επίγνωση ότι δεν είναι αυτή που θέλουμε να είναι, δεχόμαστε να είμαστε “όπως μας θέλουν” γεμίζοντας το κενό της καρδιάς μας και ολόκληρου του ατόμου μας με μια ξένη εικόνα για να την κάνουμε μετά δική μας. Η μόνη αλήθεια που προκύπτει είναι στην πραγματικότητα μόνο μία υποκειμενική αλήθεια.

Στο «Ο Άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα» μοιάζει να πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω ο Πιραντέλλο και να κάνει ένα ύμνο στη ζωή, αυτήν που εμείς πολύ συχνά δεν της δίνουμε σημασία γιατί την θεωρούμε δεδομένη, λες και είναι υποχρεωμένη να μας χαρίζεται.

Sigma Press Office :  Θα θέλαμε μια περιγραφή του ρόλου σας στο έργο .

ΜΠΑΜΠΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ :  Στο «Έτσι όπως με θες» υποδύομαι τον Ζάλτερ, έναν παθολογικά ερωτευμένο χαρακτήρα με την Έλμα, και στο «Ο Άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα» τον Άνθρωπο με το λουλούδι στο στόμα. Η σχέση του Ζάλτερ με την Έλμα είναι τέτοια που στο τέλος του έργου μένουν μαζί και αυτό επιτρέπει να μπορούμε να το συνδέσουμε με το «Ο Άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα» όπου η γυναίκα του τον ακολουθεί όπου και αν πηγαίνει.

Sigma Press Office : Πότε θα ολοκληρωθούν οι παραστάσεις για τη φετινή σεζόν . Υπάρχει περίπτωση να επαναληφθούν την επόμενη θεατρική σεζόν ;

ΜΠΑΜΠΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ : Οι παραστάσεις τελειώνουν την Κυριακή των Βαΐων στις 13 Απρίλη, για τα επόμενα σχέδια δεν γνωρίζω τίποτα.

Sigma Press Office : Το ΔΙΑΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ που φέρει την υπογραφή της κυρίας Βιδάλη μας έχει συνηθίσει σε εκλεκτές παραστάσεις και σπουδαίες ερμηνείες . Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με την κυρία Βιδάλη .

ΜΠΑΜΠΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ : Έχω πει και αλλού και είναι αλήθεια, πως η συνεργασία των ηθοποιών με την κυρία Βιδάλη, διέπεται από αγάπη, αυστηρότητα, δημοκρατία, τρυφερότητα, νοιάξιμο για τον καθένα ξεχωριστά, φροντίδα για την παραμικρή λεπτομέρεια. Αυτό από μόνο του είναι ένα πρόσφορο έδαφος για σπουδαίες ερμηνείες. Τώρα την φροντίδα της επιλογής των έργων που παίζονται την έχει η ίδια.

Sigma Press Office : Πως κυλάει η ιδέα της διπλής παράστασης ;;; Τι εισπράτετε απ΄το κοινό .

ΜΠΑΜΠΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ :  Όπως είπα και προηγουμένως η ρύθμιση είναι πως αυτά τα δυο έργα είναι δεμένα σε μία παράσταση. Δεν πρόκειται λοιπόν για διπλή παράσταση αλλά για μια, με ένα εισιτήριο, με ένα κανονικής διάρκειας έργο και ένα μονόπρακτο, που και τα δυο μαζί δεν ξεπερνούν τις δυο ώρες μαζί με το διάλλειμα. Στο ερώτημα τώρα της αποδοχής αυτού του εγχειρήματος από το κοινό, είμαι σε θέση να σας βεβαιώσω πως είναι απόλυτη, καθολική, με πολλά χειροκροτήματα και μπράβο σε κάθε μας παράσταση.

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Μπάμπη Χατζηδάκη και του ευχόμαστε πάντα επιτυχίες !

Πείτε μας την γνώμη σας

Περισσότερα

Μην Χάσετε

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε Μας