Ο Ιωάννης Καραλιάς παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του με τίτλο «Εικαστικές Σημειώσεις, 1998-2025»στο Κέντρο Τεχνών Δήμου ΑθηναίωνστοΠάρκο Ελευθερίας.Η πορεία του ως αρχιτέκτονας, ποιητής, ζωγράφοςκαι designer σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική παρουσιάζεται ως αναδρομική έκθεση αλλά κυρίως ως μια ποιητική έκφανση της ζωγραφικής του.
Ο Ιωάννης Καραλιάς δεν ορίζεται ως δημιουργός μέσα από ιστορικές, κοινωνικές και πολιτιστικές αναφορές. Εκφράζει και υμνεί μέσα από το αίσθημα ελευθερίας της έκφρασης. Οι νόρμες, τα στερεότυπα, οι περιορισμοί των φορμαλιστικών αξιών στον προσωπικό του χωροχρόνο, απελευθερώνονται, γιορτάζουν. Στον χώρο του φαντασιακού, συνθέσεις ανασυντίθενται με οργανικό, αινιγματικό τρόπο. Το χρώμα είναι η ποίηση των συνειρμών. Η ζωγραφική γίνεται διάλογος.
Η επιμελητική δράση, η σύμπραξη θεωρίας και πράξης, έλαβε μια νέα δημοκρατική διάσταση: Την επιμέλεια της έκθεσης την όρισε ο διάλογος. Ο διάλογος της εικόνας, του ήχου, των σκέψεων, του χρώματος.Τα έργα παρουσιάζονται. Οι σκέψεις καταγράφονται. Η επιμελήτρια κρατάει σημειώσεις σκέψεων του δημιουργού και διαμορφώνει το δικό της αφήγημα.
Στο κέντρο του ζωγραφικού σύμπαντος των αισθήσεων, ο άνθρωπος, είτε παρών ως μορφή ή σαν ίχνος, σκέψη.
Σε όλα τα έργα «Η ελευθερία έκφρασης είναι να μάχεσαι. Να παίρνεις μέρος σε μάχες προσωπικές και κοινωνικοπολιτικές, να δέχεσαι τις ήττες σου. Και θα χάσεις και θα κερδίσεις».(Ιωάννης Καραλιάς)
Η κοινωνικοπολιτική του στάση έκδηλη στα έργα και την ποίηση του. Η ποιητική γλώσσα, συμπορεύεται με την εικαστική καλλιτεχνική πρακτική.
Η φύση, ο άνθρωπος, τα αρχέγονα σύμβολα συνδιαλέγονται ισότιμα στο εκφραστικό ψυχισμό του δημιουργού σε ένα σύμπαν σουρεαλιστικών απεικονίσεων οργανικής ανασύνθεσης και τελικά αποδόμησης και αποσύνθεσης.
Είναι ποιητικά επαναστατικό το έργο του Ιωάννη Καραλιά, δεν ορίζεται από τεχνικά στερεότυπα. Ο αέναος πολλαπλασιασμός της πνευματικής ύλης, η μνήμη, η υπερβατικότητα της παράδοσης και της μαγείας, βρίσκουν την καθημερινότητα και την γοητεία της στην υπέρβαση της εικόνας.
Ο ποιητικός λυρισμός τα αποτυπώματα ζωής και το ίδιο το ασυνείδητο γίνονται χρώμα. Ο καλλιτέχνης προσκαλεί το βλέμμα, το αφήνει να περιπλανηθεί, να βιώσει να απελευθερωθεί.
Επιμέλεια έκθεσης: Μαργαρίτα Καταγά Οργάνωση – Σχεδιασμός έκθεσης : Νίκος Κανόγλου
Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΛΙΑΣ, αρχιτέκτονας, ποιητής και ζωγράφος, γεννημένος στην Κατερίνη, με σπουδές ψυχολογίας, αρχιτεκτονικής και Ιστορίας της τέχνης στα Πανεπιστήμια του Graz της Αυστρίας και του Σικάγο της Αμερικής τελεί υποδιευθυντής του Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design και Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αρχιτεκτονι-κής Τέχνης και Περιβαλλοντικών Μελετών.
Ως στέλεχος του μουσείου είχε την ευκαιρία να σχεδιάσει διάφορες μεγάλου μεγέθους εγκαταστάσεις στο μουσείο ντιζάιν του Λονδίνου καθώς και σημαντικές εκθέσεις για το Chicago Athenaeum στο Μπουένος Άιρες, στο Σάο Πάολο, στο Μεξικό, στην Πράγα, στη Θεσσαλονίκη, στο Μιλάνο, στη Βαρσοβία, στη Λισαβόνα, στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες και το Μαϊάμι.
Σχεδίασε το 20 στρεμμάτων διεθνές πάρκο γλυπτικής του Chicago Athenaeum στο Σάλτσμπουργκ του Ιλινόις, καθώς επίσης και έπιπλα για πολλές σημαντικές εταιρίες επίπλων της Αμερικής που συχνά εκτίθεται στο Διεθνές σαλόνι επίπλου του Μιλάνου.