Ένα ταπεινόν αντίδωρον Χάλκης…….
ΒΡΑΒΕΙΟ για την συμμετοχή και στήριξη της στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης -εκεί που η καρδιά του επιχειρείν χτυπά με ιδιαίτερη ένταση από το 1926 κάθε Σεπτέμβρη- έλαβε η ΑΜΚΕ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, της οποίας η συνολική παρουσία στο εμβληματικό περίπτερο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κέρδισε τις εντυπώσεις.
Στόχος της ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ εφέτος, η οποία έκανε αισθητή την παρουσία της με το ομώνυμο εικαστικό έργο του Θανάση Μπακογιώργου, ήταν να αναδείξει την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας της Ιεράς Θεολογικής Σχολής Χάλκης σε μια εποχή που η ανθρωπότητα στο σύνολο της διψά για πνευματικό λόγο ικανό να αντιστρέψει τον χαλασμό που πρόσφατα προκάλεσε η θανατηφόρος πανδημία του Covid-19 και ένας ανθρωποφάγος πόλεμος που σοβεί ακόμη στην καρδιά του λεγόμενου «σύγχρονου» κόσμου…
Η ιδιαίτερη Έκθεση Φωτογραφίας με ανέκδοτο υλικό από ιστορικούς και όχι ανοιχτούς προς το ευρύ κοινό χώρους της Σχολής, από αίθουσες διδασκαλίας μιας άλλης εποχής, από βιβλιοθήκες που συγκεντρώνουν σπάνιες εκδόσεις βιβλίων, από ιερές εικόνες και πολύτιμα κειμήλια, απετέλεσε για την ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ αλλά και για τον καθέναν από τους φορείς και τα πρόσωπα που την συναπαρτίζουν ένα …ταπεινό αντίδωρο της υπερεκατονταετούς, άοκνης προσφοράς της Σχολής της Χάλκης στον ελληνισμό αλλά και στον άνθρωπο γενικότερα.
Η εκδήλωση που διοργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία στον φυσικό χώρο της Έκθεσης Φωτογραφίας η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ το απόγευμα της Πέμπτης, 15/9, έδωσε την δυνατότητα στους εκλεκτούς παρευρισκόμενους και επισκέπτες της 86Ης ΔΕΘ να μεταφερθούν νοερά σε έναν άλλο χρόνο και σε έναν άλλο τόπο, που κάποτε έσφυζε από ζωή. Στην πραγματικότητα, η εκδήλωση αυτή μας μετέφερε μπροστά σε έναν Φάρο Πνευματικότητας που άλλοτε στήριζε με ένα καλά εκπαιδευμένο φυτώριο νέων στελεχών το οικουμενικό έργο του Πατριαρχικού θρόνου στην Κωνσταντινούπολη και που τώρα δεν του επιτρέπεται να επιτελέσει το έργο του.
Οι γνώσεις, οι εμπειρίες, ο συχνά προσεκτικός αλλά συγκινησιακά φορτισμένος λόγος των ανθρώπων που μετέφεραν με τις ομιλίες τους την δική τους σχέση με την Σχολή της Χάλκης και το έργο τους γι’ αυτήν, κράτησαν ακμαίο ένα ακροατήριο που γεύτηκε ξανά την δυναμική της επαναλειτουργίας της Σχολής που από το 1971 και έως σήμερα αποτελεί ζητούμενο ασφαλώς για το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, αλλά και για όλες τις Κυβερνήσεις που υπηρέτησαν έκτοτε το Ελληνικό κράτος.
Στο πλαίσιο αυτό ο Υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητες για την Μακεδονία & Θράκη, κ. Σταύρος Καλαφάτης, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του στο σπουδαίο έργο της Σχολής που έβγαλε 930 αποφοίτους, εξ’ αυτών 343 αρχιερείς, εκ των οποίων 12 Οικουμενικούς Πατριάρχες, 2 Πατριάρχες Αντιοχείας, 2 Πατριάρχες Αλεξανδρείας, 4 Αρχιεπισκόπους Αθηνών και 1 Αρχιεπίσκοπο Τυράννων. Ενώ ο εκπρόσωπος της Σχολής στην εκδήλωση, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων, με την επιπλέον ιδιότητα του αποφοίτου πλ. Μοριχόβου 1, Θεσσαλονίκη 546 25, Τηλ. 2310 547887, F. 2310 538263, empsylth@otenet.gr αυτής, μας έφερε κοντά στην πραγματική λειτουργία ενός κέντρου πνευματικότητας που έχει ανάγκη σήμερα ο σύγχρονος άνθρωπος και μας μετέφερε την αγωνία και τον αγώνα της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχη για την επαναλειτουργία αυτού του φάρου φωτισμού που σήμερα είναι εκτός λειτουργίας. Ιδιαίτερος ωστόσο ήταν ο λόγος και πολύ σημαντική η παρουσία των εκπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου που συμμετείχαν με ομιλίες τους.
Η εμπειρία του κ. Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, ως Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, ως Υφυπουργού που χειρίστηκε στο παρελθόν το εθνικό χαρτοφυλάκιο της παιδείας, αλλά και ως ενός προσώπου που υπηρετεί την επιστήμη της ιστορίας μέσα από την συγγραφή σχετικών έργων, προκάλεσε ερεθίσματα περαιτέρω σκέψης γύρω από το θέμα της επαναλειτουργίας της περίφημης Σχολής της Χάλκης, το οποίο όπως χαρακτηριστικά τόνισε δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μόνον εθνικό. Η προσφορά της Σχολής δεν έχει γεωγραφικά όρια και ως εκ τούτου αποτελεί ένα θέμα διεθνούς ενδιαφέροντος. Στην κατεύθυνση αυτήν κινήθηκε και ο κ. Γιάννης Αμανατίδης μέσα από την εμπειρία του Υφυπουργού Εξωτερικών και νυν Υπευθύνου του Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας.
Ο άνθρωπος που έγινε κοινωνός της προετοιμασίας της πρώτης επίσκεψης Έλληνα Πρωθυπουργού στην Χάλκη το 2019, τόνισε -με την ανεξίτηλη ιδιότητα του ως εκπαιδευτικού- το σπουδαίο εκπαιδευτικό έργο που παρήγαγε η Σχολή αυτή, εξήρε την συμβολή της στον χώρο των γραμμάτων και δήλωσε πως όλες οι παρατάξεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου στα σπουδαία εθνικά θέματα, όπως είναι και η επαναλειτουργία της Σχολής, είναι ενωμένες. Με ένα μοναδικό πολίτικο ηχόχρωμα κατάφερε να μεταφέρει το ακρωατήριο σε σχολικές τάξεις που πια δεν λειτουργούν, σε εγκαταστάσεις που λίγοι μαθητές είχαν το προνόμιο να γνωρίσουν, σε εκπαιδευτικά προγράμματα που θα τα ζήλευε κανείς ακόμη και στις μέρες μας, ο κ. Πολύβιος Στράντζαλης με την ιδιότητα του Προέδρου της «Ένωσις Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος» και αποφοίτου του Λυκείου της Σχολής.
Την συγκεκριμένη εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Βαρνάβας Γιάγκου ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και Προέδρου της Β.Θ. κ. Ανθίμου, ο Ταξίαρχος Νεκτάριος Φραγκάκης ως εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η Βουλεύτρια Θεσσαλονίκης κα. Άννα Ευθυμίου, εκπρόσωποι του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας της Πανεπιστημιακής κοινότητας και πλήθος κόσμου. Για την Επιμέλεια της Έκθεσης Φωτογραφίας η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ θερμά ευχαριστεί τον γνωστό φωτογράφο κ. Νώντα Στυλιανίδη. Ενώ, για την εξαιρετική παρουσία της ευχαριστεί την GALLERY DIAMOND, η οποία έχοντας ως εφαλτήριο την συμμετοχή και βράβευση της στον Διεθνή Διαγωνισμό κοσμήματος με έργα εμπνευσμένα από το Βυζάντιο, ΒYZANTINE COSMOS, δημιούργησε μια ιδιαίτερη-πλήρη σειρά κοσμημάτων με την επωνυμία BYZANTE που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο ο πολιτισμός γίνεται ένα σπουδαίο εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης.
Η παρουσίαση των έργων με τον τίτλο «ΜΟΛΥΒΔΟΒΟΥΛΑ» της εικαστικού Μαρίας Κομπατσιάρη, επισφράγιζε την επιθυμία της Β.Θ. να αναδειχθεί το έργο σημαντικών καλλιτεχνών που εμπνέονται από το Βυζάντιο και το εκφράζουν στην πιο μοντέρνα του έκδοση. Τέλος, έχοντας πάντα μπροστά μας την μεγάλη εικόνα της σπουδαίας πόλης που δεν έπαψε ποτέ να είναι η Θεσσαλονίκη, ευχαριστούμε θερμά τον κ. Θανάση Μπακογιώργο για την δυνατότητα που μας έδωσε να χρησιμοποιήσουμε το έργο του με τίτλο πλ. Μοριχόβου 1, Θεσσαλονίκη 546 25, Τηλ. 2310 547887, F. 2310 538263, empsylth@otenet.gr «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» για να παρουσιάσουμε στην πραγματικότητα με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την ταυτότητα μας.