Μέσα από την δραματοποίηση της ιστορίας του Χρυσοστόμου, ξετυλίγονται ιστορικά κομμάτια από τον Μακεδονικό αγώνα το 1904, όπου ο Χρυσόστομος πρωτοστάτησε ως μητροπολίτης Δράμας και φτάνουν μέχρι το ολοκαύτωμα των Χριστιανών στην Σμύρνη και την ολοσχερή καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού…

  «Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ» είναι ένα θεατρικό έργο, στο οποίο, για πρώτη φορά, διαδραματίζεται η μορφή, το έργο, και ο τραγικός θάνατος του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Η Αγιότητα του εθνομάρτυρα, που αποτέλεσε σύμβολο αγάπης προς τον Θεό, χρέους προς την πατρίδα και αυτοθυσίας, καθώς και η Μικρασιατική καταστροφή, καταγράφονται σε αυτή την παράσταση.

Είναι η συγκλονιστική προσωπικότητα και η ιστορία του πιο πολυσυζητημένου και του πιο αγαπημένου επισκόπου.

Το κείμενο βασίζεται σε αληθινή καταγραμμένη ιστορία ενός ιερέα, αναπτύσσεται δε σκηνοθετικά με ένταση, παλμό και ατμοσφαιρική επιδεξιότητα και με τις εξαιρετικές ερμηνείες εξεχόντων ηθοποιών, ευελπιστούμε πως θα αποτελέσει ύμνο στην πίστη, στην αγάπη για την πατρίδα, στην αγιότητα, στην ταπεινότητα και στην εξύψωση του ανθρωπίνου πνεύματος.

Μέσα από την δραματοποίηση της ιστορίας του Χρυσοστόμου, ξετυλίγονται ιστορικά κομμάτια από τον Μακεδονικό αγώνα το 1904, όπου ο Χρυσόστομος πρωτοστάτησε ως μητροπολίτης Δράμας και φτάνουν μέχρι το ολοκαύτωμα των Χριστιανών στην Σμύρνη και την ολοσχερή καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Οι πυρπολήσεις, οι θηριωδίες, οι εκτελέσεις, τα βασανιστήρια, οι σφαγές των Ελλήνων, από τους Τούρκους το 1922, γίνονται γνωστά μέσα από τον θεόπνευστο και παρηγορητικό λόγο και τις νουθεσίες του Επισκόπου Σμύρνης Χρυσοστόμου προς το ποίμνιό του. Αλλά και πρόσφυγες που πήραν μαζί τους μόνο τις τραγικές εικόνες και τα συναισθήματά τους, επιβεβαιώνουν την τραγική συμφορά, την κατακρεούργηση και διαπόμπευση του εθνομάρτυρα από τουρκικό όχλο, και τον μαρτυρικό του θάνατο, που υπήρξε το εξωφρενικότερο εξ όλων, έγκλημα των Τούρκων.

Το έργο Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ μεταφέρει στους θεατές γνώσεις και μηνύματα της πίστης, της ταπεινότητας, της αφοσίωσης στο ιδανικά και του αληθινού Πατριωτισμού.

Μια θεατρική παράσταση για τα 100 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, ένας φόρος τιμής στην μνήμη του Επισκόπου και του ποίμνιού του.

Ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο, με εμβληματικό θέμα, όπου με την σύμπραξη όλων των συντελεστών, ξεγυμνώνει την πικρή αλήθεια και σίγουρα θα αγγίξει τις ψυχές όλων.

«ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ»

Μια ιστορία μέσα από τις στάχτες

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Είναι Αύγουστος του 1922.

Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, στο αρχονταρίκι – γραφείο του, είναι γονατισμένος μπροστά στο εικόνισμα της Παναγίας και προσεύχεται. Τα λόγια και η παράκλησή του είναι συγκλονιστικά.

Έξω από το αρχονταρίκι ακούγονται φωνές, ουρλιαχτά και σφαίρες που πέφτουν.

Ξέρει πως το μαρτύριο που ελλοχεύει, θα είναι απερίγραπτο.

Την προσευχή του, την διακόπτη, η αδελφή του Εριφύλη που είναι κοντά του και τον περιποιείται πολλά χρόνια.

Τον ενημερώνει πως στο προαύλιο της Αγίας Φωτεινής έχουν συγκεντρωθεί πολλοί άνθρωποι που ανησυχούν για την κατάσταση που επικρατεί, είναι τρομαγμένοι, ζητούν προστασία και τον παρηγορητικό του λόγο.

Ο Χρυσόστομος τους ηρεμεί, μιλώντας τους για πίστη και ελπίδα.

Επιστρέφει στο γραφείο του και μαντεύοντας το τέλος που έρχεται, γράφει τα απομνημονεύματά του. Θέλει να μεταδώσει τον βίο του στους νεότερους.

Λίγο αργότερα έντονα κτυπήματα στην πόρτα, επιβεβαιώνουν τις σκέψεις του. …

Τούρκοι αξιωματικοί μπαίνουν βίαια στον χώρο και του ζητούν να τους ακολουθήσει.

Κοντά του τρέχουν και προσπαθούν να τους εμποδίσουν ο αδελφός του Ευγένιος, η αδελφή του Εριφύλη, ο επιστήθιος φίλος του ιερέας, π. Γεράσιμος, και η Αγγελιώ παιδική του φίλη και αφοσιωμένη σε αυτόν.

Η προσαγωγή του στο φρουραρχείο τρομοκρατεί τους ενορίτες και διαδίδεται στους χριστιανούς της Σμύρνης.

Κι όταν λίγο αργότερα ο Χρυσόστομος ταλαιπωρημένος γυρίζει στο γραφείο του, ο πατέρας Γεράσιμος του ζητάει απεγνωσμένα να τον φυγαδεύσει, για να αποφύγουν τα χειρότερα. Ο Χρυσόστομος αρνείται να εγκαταλείψει το ποίμνιό του.

Τοι ίδιο βράδυ οι Τούρκοι αξιωματικοί επιστρέφου και με βιαιότητα απαιτούν να τους ακολουθήσει..

Ο Νουρεντίν τον ζητούσε στο φρουραρχείο.

Ο Χρυσόστομος καταλαβαίνει τι θα επακολουθήσει.

Και ενώ οι δικοί του άνθρωποι στο αρχονταρίκι, βιώνουν την αγωνία περιμένοντας κάποιο νέο του, διαβάζουν αποσπάσματα

από τα απομνημονεύματά του, τα οποία προβάλλονται σε βίντεο οθόνη, από τα νεανικά του χρόνια στην Τρίγλια της Βιθυνίας και από εποχή που ήταν Μητροπολίτης Δράμας.

Ακολουθεί το δικαστήριο με τον διοικητή Νουρεντίν όπου τον κατηγορούν φιλελληνική στάση και ενέργειες εναντίον του τουρκικού έθνους.

Ο Νουρεντίν, σαν ένας νέος Πόντιος Πιλάτος, τον παραδίδει στον φανατισμένο Τουρκικό όχλο.

Τα βασανιστήρια φρικιαστικά. Τα τελευταία του λόγια συγκλονιστικά. Χωρίς επιφύλαξη, δισταγμό και φόβο.

Το τέλος είναι αποτρόπαιο…Ο θάνατος μαρτυρικός.

Οι μάρτυρες ενός εγκληματικού θανάτου, προσεύχονται για το Έλεος του Θεού…

Η τελευταία μέρα της ζωής της Σμύρνης, έχει έρθει…

Λίγο αργότερα το μόνο που διακρίνεται είναι καπνός, και ακούγονται σπαρακτικά κλάματα…

Μέσα από την δραματοποίηση της ιστορίας μας, έρχονται στις μνήμες μας, σκηνές από το ολοκαύτωμα και η αποτρόπαια σφαγή των Μικρασιατών και η δική του αυτοθυσία που αποδεικνύει περίτρανα, πως η ζωή του έχει γίνει φάρος για την Χριστιανοσύνη.

Μέσα από τα συγκλονιστικά λόγια του Μητροπολίτου Σμύρνης, διαδραματίζονται το εκκλησιαστικό του και το εθνικό του έργο,

Ένα έργο που ξυπνά μνήμες και συνειδήσεις.

Κι όσο ζουν αυτές οι μνήμες, στην συνείδηση του Έλληνα, η Ιωνική γη θα είναι Ελληνική και τα αγιασμένα χώματα της Μικράς Ασίας, θα μείνουν στην σκέψη όλων μας, για πάντα αξέχαστα!

Το κείμενο, το έχει γράψει η συγγραφέας Τάνια Χαροκόπου και το σκηνοθετεί ο Λεωνίδας Λοϊζίδης

Ένα μοναδικό καστ από 6 πρωταγωνιστές πλαισιώνουν την παράσταση.

Στο ρόλο του Χρυσοστόμου ο ΧΑΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ, στο ρόλο της αδελφής του Εριφύλης, η ΤΑΝΙΑ ΤΡΥΠΗ, στον ρόλο του π. Γεράσιμου ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΟΥ και πρωταγωνιστούν ακόμα, ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΤΡΑΚΗΣ και η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΙΛΕΥΡΗ.

Σε όλη την διάρκεια του έργου, ακούγονται ΖΩΝΤΑΝΑ από τους ηθοποιούς Βυζαντινοί ύμνοι και Σμυρναίικα μοιρολόγια.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΑΝΙΑ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ

Έγραψα το έργο «ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ μια ιστορία μέσα από τις στάχτες», για την επέτειο των 100 χρόνων από το Ολοκαύτωμα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Για να θυμόμαστε, να τιμούμε, να δοξάζουμε αλλά και να αδράξουμε το ήθος, τις αξίες τις αρχές του Ελληνισμού της Ιωνικής γης.

Με αυτό το έργο, αποτίνω φόρο τιμής στους προγόνους μου, και σε όλους εκείνους που τίμησαν τον Ελληνισμό.

Θεώρησα αναγκαίο και σημαντικό, να διοχετευτεί στους νεότερους η ιστορική γνώση και να αφυπνίσει στους μεγαλύτερους την ιστορική μνήμη.

Στο έργο, διαδραματίζεται η μορφή, το έργο, και ο τραγικός θάνατος του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Κατέγραψα σε αυτή την παράσταση, την Αγιότητα του εθνομάρτυρα, που αποτέλεσε σύμβολο αγάπης προς τον Θεό, χρέους προς την πατρίδα και αυτοθυσίας και που η μορφή του είναι συνυφασμένη με την Μικρασιατική καταστροφή.

Το κείμενο βασίζεται σε αληθινή καταγραμμένη μαρτυρία του πρωτοπρεσβύτερου π. Γεράσιμου Χαροκόπου, ο οποίος ευρισκόταν κοντά του, όλα τα χρόνια της πεφωτισμένης δεσποτείας του.

Ευελπιστώ πως η συγκλονιστική αληθινή ιστορία του έργου,

θα διεγείρει συναισθήματα και θα αποτελέσει παράδειγμα για την πίστη, την αγάπη για την πατρίδα, την αγιότητα, την ταπεινότητα και την εξύψωση του ανθρωπίνου πνεύματος.

Μέσα από την δραματοποίηση της ιστορίας του Χρυσοστόμου, ξετυλίγονται ακόμα, ιστορικά κομμάτια από τον Μακεδονικό αγώνα το 1904, όπου ο Χρυσόστομος πρωτοστάτησε ως μητροπολίτης Δράμας.

Οι πυρπολήσεις, οι θηριωδίες, οι εκτελέσεις, τα βασανιστήρια, οι σφαγές των Ελλήνων, από τους Τούρκους το 1922, γίνονται γνωστά μέσα από τους διαλόγους των προσώπων του έργου.

Το έργο «ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ μια ιστορία μέσα από τις στάχτες», μεταφέρει στους θεατές γνώσεις και μηνύματα της πίστης, της ταπεινότητας, της αφοσίωσης στα ιδανικά και του αληθινού Πατριωτισμού.

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ «μια ιστορία μέσα από τις στάχτες», είναι το θεατρικό έργο που αναβιώνει τις τελευταίες ημέρες της Μικρασιατικής καταστροφής, μέσα από την ζωή, το έργο και το τραγικό τέλος του Αγίου Χρυσοστόμου, του τελευταίου Μητροπολίτου της Ελληνικής Σμύρνης.

Ενός σημαντικού άγιου, Εθνομάρτυρα, ο οποίος προσέφερε, αγωνίστηκε, θυσιάστηκε και μαρτύρησε στην Σμύρνη, το ματωμένο καλοκαίρι του 1922.

Ενός ανθρώπου, που το αίμα του πότισε τα καλντερίμια της Σμύρνης και που ο μαρτυρικός του θάνατος, από τον τουρκικό όχλο, είναι άρρηκτα δεμένος με τις τελευταίες ώρες του Μικρασιάτικου Ελληνισμού.

Το έργο βασίζεται σε αληθινά ιστορικά γεγονότα.

Κατά την διάρκεια του, ξεδιπλώνεται ο βίος του Αγίου Χρυσοστόμου, έρχονται στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα του, η δράση του, η στάση του απέναντι στην πολιτική εξουσία της Ελλάδας, η συμπεριφορά των ηγητόρων της εποχής του προς το πρόσωπό του, ο Μακεδονικός Αγώνας, και οι ατελείωτες προσπάθειές του για την διάσωση του Ελληνισμού.

Ακόμα, μέσα από την δραματοποίηση της ιστορίας του έργου, έρχονται στις μνήμες, σκηνές από το ολοκαύτωμα και η αποτρόπαια σφαγή των Μικρασιατών και η δική του αυτοθυσία, που αποδεικνύει περίτρανα, πως η ζωή του, έχει γίνει φάρος για την Χριστιανοσύνη.

Είναι ένα θεατρικό έργο που ξυπνά μνήμες και συνειδήσεις,

που καθηλώνει τον θεατή, αναμοχλεύει συναισθήματα, αποτυπώνει την Ιστορία, φέρνει στο φως αλήθειες, ενισχύει την πίστη…

Κατά την διάρκεια του έργου, ακούγονται ζωντανά, Σμυρναϊκά τραγούδια και βυζαντινοί ύμνοι.

Οι βασικοί συντελεστές του έργου είναι:

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΑΝΙΑ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΟΪΖΙΔΗΣ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

ΧΑΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ

ΤΑΝΙΑ ΤΡΥΠΗ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΟΥ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΙΛΕΒΡΗ

ΜΑΡΙΛΟΥ ΠΑΝΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

ΑΡΕΤΗ ΤΣΙΑΜΠΟΚΑΛΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΣΤΙΧΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ

ΤΑΝΙΑ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΓΕΛΟΥ

ΣΚΗΝΙΚΑ

ΧΡΥΣΑ ΔΑΠΟΝΤΕ

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ

ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΝΟΥΛΗ

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΙΕΤΤΟΥ

Οργάνωση παραγωγής

anasaplay

6937554575

Πείτε μας την γνώμη σας

Περισσότερα

Μην Χάσετε

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε Μας