Η ανορεξία μαστίζει ΚΑΙ τις μικρές ηλικίες | Ανάγκη εκπαίδευσης γονιών και ειδικών …

Οι διατροφικές διαταραχές δεν γνωρίζουν ηλικία, φύλο, καταγωγή, οικονομική κατάσταση. Χτυπάνε αδιακρίτως και τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, όλο και πιο νέα άτομα. Σύμφωνα με την Ιδρύτρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, Δρ. Μαρία Τσιάκα υπάρχει μεγάλη αύξηση περιστατικών νευρικής ανορεξίας σε παιδιά 10 και 11χρονών, κοριτσάκια και αγοράκια, τα οποία μάλιστα φτάνουν στο Κέντρο σε οξεία φάση της νόσου. Παιδιά που έχουν χάσει το 40% του συνολικού τους βάρους, με τεράστιο αντίκτυπο, καθώς επηρεάζεται άμεσα ο εγκέφαλός τους που βρίσκεται ακόμη σε ανάπτυξη.

Οι διατροφικές διαταραχές είναι μια νόσος πολυπαραγοντική, με νευροβιολογικό υπόβαθρο, με την πανδημία να έχει πυροδοτήσει μια άνευ προηγουμένου έξαρση της νόσου. Την ίδια στιγμή, το στίγμα παραμένει, όπως και οι μύθοι γύρω από τις διατροφικές διαταραχές, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που η οικογένεια εξακολουθεί να μπαίνει στο στόχαστρο, παρότι -υπό προϋποθέσεις- αποτελεί βασικό πυλώνα ανάρρωσης. Η ανάγκη μεθοδευμένης υποστήριξης των ασθενών με διατροφικές διαταραχές και των οικογενειών τους είναι μεγάλη. Όπως και επιτακτική παραμένει η ενίσχυση της Περιφέρειας που παραμένει ακάλυπτη.

Δεύτερος κύκλος εντατικής κλινικής εκπαίδευσης

Η πρώτη εντατική εκπαίδευση που δημιούργησε το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών μόλις ολοκληρώθηκε, με την πρώτη ομάδα, «την ΕΜΑΚ» στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών, να έχει πάρει όλα τα απαραίτητα εφόδια για να ριχτεί στη μάχη. Τα αιτήματα καθ’ όλη τη διάρκειά της ήταν πολλά, όπως επιτακτική παραμένει και η ανάγκη εξειδικευμένης παρέμβασης από την πλευρά των ειδικών απέναντι σε μια νόσο που έχει πάρει διαστάσεις μάστιγας.
Έχοντας όλα τα παραπάνω κατά νου, λοιπόν, το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών αποφάσισε να την επαναλάβει. Ο νέος κύκλος εκπαίδευσης ξεκινά τέλος Μαρτίου και απευθύνεται σε γιατρούς, τελειόφοιτους και απόφοιτους Ψυχολογίας, Διαιτολόγους, Εργοθεραπευτές, Νοσηλευτές, Κοινωνικούς Λειτουργούς και Οικογενειακούς Θεραπευτές.

Πρόκειται για μια στοχευμένη εντατική κλινική εκπαίδευση 350 ωρών με πρακτική άσκηση. Περιλαμβάνει θεωρία και έχει ενισχυμένο βιωματικό χαρακτήρα για την άμεση εφαρμογή και κατανόηση των μοντέλων και των κλινικών εργαλείων όλων των πρωτοκόλλων και για αυτό απαιτείται παρουσία και δεν παρέχεται με τη μορφή τηλεκπαίδευσης.

Η εκπαιδευτική ομάδα στελεχώνεται από κορυφαίους ειδικούς στον χώρο των Διατροφικών Διαταραχών διεθνώς, όπως η Δρ. Ελένη Λαντζούνη (Assistant Medical Director of the Eating Disorder Program at Children’s Hospital of Philadelphia, Associate Professor of Clinical Pediatrics, Perelman School of Medicine at the University of Pennsylvania), η Mary Franklin-Smith (Dr. Helen Startup από το South London and Maudsley NHS του Λονδίνου, mantraweb.co.uk) και η Laura Collins Lyster-Mensh (Συγγραφέας, Ιδρύτρια του Διεθνούς Οργανισμού feast-ed.org) καθώς και η Δρ. Μαρία Τσιάκα (Ιδρύτρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια του TBT-S, εκπαιδευμένη στο MANDRA, η πρώτη Ευρωπαία ειδικός που εφάρμοσε και εφαρμόζει το τετραήμερο πρόγραμμα Temperament Based Treatment by Supports στην Ελλάδα από το 2017).

Με το πέρας της εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν πλήρη εικόνα του προφίλ της νόσου (μύθοι, διαγνωστικά κριτήρια, παράγοντες προδιάθεσης και διατήρησης, πρώιμα συμπτώματα κτλ), θα γνωρίζουν γιατί και πώς να εμπλέξουν την οικογένεια στη θεραπεία, ενώ θα μπορούν να εφαρμόζουν τρία πολύ ισχυρά όπλα για την αντιμετώπισή της:
1. Το θεραπευτικό πρωτόκολλο TBT-S, βασισμένο στα Ιδιοσυγκρασιακά Χαρακτηριστικά της Προσωπικότητας με Εμπλοκή των Υποστηρικτών, για το οποίο μπορούν να λάβουν πιστοποίηση επιπέδου 1 & 2 έπειτα από εξετάσεις στο TBT-S Training Institute των ΗΠΑ.
2. Την εργαλειοθήκη της πιστοποιημένης εκπαίδευσης από το South London and Maudsley, MANTRA(Maudsley Anorexia Nervosa Treatment for Adults).
3. Τη θεραπευτική υποστηριζόμενη σίτιση σε ασθενείς με νευρική ανορεξία και νευρική βουλιμία, που πρώτη εφάρμοσε στην Ελλάδα η πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, Δρ. Μαρία Τσιάκα με θεαματικά αποτελέσματα.

Μετά τη λήξη της εκπαίδευσης θα επιλεγούν οι ειδικοί που θα ενισχύσουν την ήδη υπάρχουσα ομάδα του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών στην Αθήνα, αλλά και εκείνοι που θα στελεχώσουν τη θεραπευτική ομάδα του Ηρακλείου Κρήτης και της Θεσσαλονίκης.

Χρήσιμες πληροφορίες
Εντατική εκπαίδευση στη θεραπεία και θεραπευτική υποστηριζόμενη σίτιση ατόμων με διατροφικές διαταραχές
Πότε: Μάρτιος-Νοέμβριος 2024 (350 ώρες εκπαίδευση και πρακτική άσκηση)
Πού: Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών, Κήπων 40 & Χελιδονούς, Κηφισιά, τηλ.: 210 8003493 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-20:00), info@hcfed.gr.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την εκπαίδευση εδώ: https://t.ly/Zkb3l

Πείτε μας την γνώμη σας

Περισσότερα

Μην Χάσετε

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε Μας