Ο Γιώργος Περού παρουσιάζει μια διασκευή στο τραγούδι “Βεγγέρα”. Στο τραγούδι καταγράφονται όλες οι αποχρώσεις του αισθήματος της νοσταλγίας από τη μαστόρισσα του είδους, την στιχουρχό Ειρήνη Χάλκου (Χαλκορήνη) που προίκισε το νησιώτικο τραγούδι με τις ρίμες της. Η μουσική είναι του θρυλικού σολίστα και συνθέτη του παραδοσιακού μας τραγουδιού Γιώργου Κονιτόπουλου. Οι 2 πιο γνωστές εκτελέσεις πάντα με τον ίδιο τον συνθέτη στο βιολί είναι της Ειρήνης Κονιτοπούλου – Λεγάκη και του Γιάννη Πάριου.
Τα πλάνα από το video τραβήχτηκαν το 1967 από τον τότε νεαρό μετανάστη Μανώλη Τσάφο σε μια επίσκεψη του στο χωριό καταγωγής του και της στιχουργού, τον Δανακό της ορεινής Νάξου.
Διασκευή / Ενορχήστρωση /Μίξη /Επιμέλεια Παραγωγής: Γιώργος Περού
Mastering: Βασίλης Κορρές
Artwork – Νίνα Παναγοπούλου
Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Κοντραμπάσο (Pizz & δοξάρι) – Κώστας Πατσιώτης
Κλασική κιθάρα – Γιάννης Γιαννικουρής
Τσέλο – Μιχάλης Πορφύρης
Βιολί – Μιχάλης Δήμου
Φωνητικά – Ηλίας Βαμβακούσης, Λόλα Γιαννοπούλου,
Γιώργος Περού Μαντολίνο, Δωδεκάχορδη κιθάρα, Κρουστά, Προγραμματισμός
Στίχοι:
“Τι είναι αυτό που νοσταλγώ και θέλω να ‘μαι στο χωριό άμα βραδιάζει η μέρα
Ίσως θυμάμαι τις βραδιές παρέα με τις κοπελιές που κάναμε βεγγέρα
άμα βραδιάζει η μέρα
Η μια μαντήλια έδενε κι η άλλη ρόκα έκανε κι εγώ σου τραγουδούσα
Και πέταγα στα σύννεφα κοντά μου όσο σ’ ένιωθα που τόσο σ’ αγαπούσα
Στην ξενιτιά έχω λεφτά, μα δεν με συγκινούν αυτά, όσο πολλά και να ‘ναι
Όσο εκείνες οι καλές, παλιές κι αξέχαστες βραδιές που δεν ξαναγυρνάνε,
όσο πολλά και να ‘ναι.”
Η Bεγγέρα ήταν ένα από τα έθιμα που ανέπτυσσαν την κοινωνικότητα αναμέσα στους κατοίκους ενός χωριού, κυρίως τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Τα βράδια, λοιπόν, μια παρέα ή μια οικογένεια επισκεπτόταν κάποια άλλη οικογένεια του χωριού, όπου ξεκινούσαν όλοι μαζί, με το φανάρι αναμμένο για να φωτίζει το δρόμο, και έφταναν στον τελικό προορισμό, ένα φιλικό ή συγγενικό σπίτι.
Η Βάλυ Βαϊμάκη γράφει στο βιβλίο της: «Οι βεγγέρες”, οι βραδινές συγκεντρώσεις από σπίτι σε σπίτι, πήραν το όνομά τους από τη λέξη φεγγέρες, καθώς στα παλιά χρόνια γίνονταν στις αυλές των σπιτιών κάτω από το φέγγος της σελήνης. Οι φιλικές αυτές συγκεντρώσεις κρατούσαν συνήθως μέχρι τις 10 το βράδυ και οι οικοδεσπότες πρόσφεραν στους καλεσμένους τους σύκα, σταφίδες, μουσταλευριά, ρακί. Στη διάρκειά τους οι γυναίκες έπλεκαν (σσ. την προίκα της κόρης τους), έκλωθαν μαλλιά προβάτων, μπάλωναν και συζητούσαν θέματα σχετικά με το νοικοκυριό, ενώ οι άντρες διηγούταν ιστορίες σχετικά με την πολιτική ή τη δουλειά τους».
Ο Γιώργος Περού (Γιώργος Κεφαλλωνίτης) είναι τραγουδοποιός και συνθέτης με καταγωγή από την Τήνο. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου σπούδασε ηχοληψία και μουσική τεχνολογία και δραστηριοποιείται στη μουσική παραγωγή και την ενορχήστρωση.
Έχει εκδώσει μέχρι σήμερα 3 δισκογραφικές δουλειές. Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά, με τίτλο «Δύο κόσμοι»,περιλαμβάνει 10 τραγούδια σε δικούς του στίχους και μουσική, ενώ κάποια από αυτά είχαν ήδη κυκλοφορήσει διαδικτυακά ξεχωρίζοντας το «Φοβάμαι Μόνο Μη Σε Χάσω» με την συμμετοχή του Ζακ Στεφάνου https://youtu.be/M_fkuG1TZJs.
Η δεύτερη, με τίτλο «Οι 12 Ένορκοι» όπου υπογράφει εξ’ ολοκλήρου την ενορχήστρωση και την παραγωγή περιλαμβάνει 7 ορχηστρικά και 2 τραγούδια για την ομώνυμη θεατρική παράσταση που συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της ως σήμερα ξεχωρίζοντας το τραγούδι «Του Πατέρα» με την συμμετοχή του αείμνηστου Τρύφωνα Καρατζά και του καταξιωμένου ηθοποιού Θανάση Κουρλαμπά στο video του τραγουδιού https://youtu.be/ReBiJEbwyAc. Η 3η κατά σειρά δισκογραφική δουλειά έχει τον τίτλο “Primavera” και περιλαμβάνει 11 τραγούδια σε δικούς του στίχους και μουσική ενώ σε 2 τραγούδια συμμετέχει η Λόλα Γιαννοπούλου.
Παράλληλα υπογράφει και 2 διασκευές ως ερμηνευτής και παραγωγός –το «Απόψε Φίλα με» του Μανώλη Χιώτη https://youtu.be/_sDeP6RB9Yk και το «Χθες το Βράδυ Ονειρεύτηκα» του Κώστα Γιαννίδη https://youtu.be/sfXNojlOOUc
ενώ συνεργάζεται στην ενορχήστρωση με τον Μανώλη Φάμελλο για το album “Γύρω Απ’ Τον Ήλιο” που ξεχωρίσε το τραγούδι “Ένα Φιλί Από Δυόσμο” με τη Νατάσα Μποφίλιου https://youtu.be/NrpbZSPhwTw και με τον Λόλεκ στο album “Ουρανός Μολύβι” https://youtu.be/9jBgvIyftJQ.
Το 2019 κυκλοφόρησε το album «Γιατί Να Φοβόμαστε» της πρωτοεμφανιζόμενης τραγουδοποιού και ποιήτριας Μαρίας Μπεθάνη όπου υπογράφει την ενορχήστρωση και την επιμέλεια της παραγωγής και συμμετέχει σε 2 τραγούδια https://youtu.be/Ex0J2-yPI5M https://youtu.be/fc92foFSaIE ενώ διασκευάζει και ενορχηστρώνει το παλιό λαικό τραγούδι “Δως του Νάνι Νάνι”, για την Ζαχαρούλα Κληματσάκη https://youtu.be/pHYFra8m3w0.
Το καλοκαίρι του 2020 κυκλοφόρησε το τραγούδι «Πάσχα και Πρωτομαγιά» σε στίχους του Ισαάκ Σούση με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα σε δική του σύνθεση και ενορχήστρωση https://youtu.be/kOZb6kumNUs ενώ την άνοιξη του 2023 κυκλοφόρησε από την Panik Records το album «Σεκάνς» που περιλαμβάνει 5 τραγούδια σε δικούς τους στίχους και μουσική με ερμηνεύτρια την Κορίνα Λεγάκη.