Σαμιώτικη ταραμοσαλάτα με Μοσχάτο κρασί και λαγάνα
(από τον executive chef Ευάγγελο Μπιλιμπά)
Η ταραμοσαλάτα κι η λαγάνα αποτελούν τα κυρίαρχα εδέσματα στο τραπέζι της Σαρακοστής και συνοδεύουν ιδανικά τα παραδοσιακά νηστίσιμα αυτών των ημερών.
Η σαμιώτικη εκδοχή θέλει τον ταραμά «βαφτισμένο» με το εξαίσιο σαμιώτικο γλυκό μοσχάτο κρασί Samos Vin Doux ή το παλαιωμένο και λιαστό Samos Nectar, σε ένα συνδυασμό που θα σας μείνει αξέχαστος. Ο Σαμιώτης executive chef Ευάγγελος Μπιλιμπάς, μοιράζεται μαζί μας τα μικρά μυστικά επιτυχίας της σαμιώτικης ταραμοσαλάτας με μοσχάτο, καθώς και της τραγανής, πεντανόστιμης λαγάνας:
Υλικά
100 γρ λευκός ταραμάς
1 μέτριο κρεμμύδι
2 λεμόνια ( το χυμό τους)
όσο ελαιόλαδο πάρει ( περίπου 150 ml)
4 παξιμάδια λαδιού
100 ml γλυκό μοσχάτο κρασί Samos Vin Doux ή παλαιωμένο Samos Nectar
λίγο νεράκι στο τέλος (αν χρειαστεί)
2 κουταλιές της σούπας κάπαρη
Εκτέλεση:
Αρχικά, μουλιάζουμε τα παξιμάδια στο γλυκό κρασί του Συνεταιρισμού της Σάμου. Στη συνέχεια πολτοποιούμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι, προσθέτουμε τον ταραμά με λίγες σταγόνες λεμόνι και λίγο-λίγο το ελαιόλαδο εναλλάξ με το υπόλοιπο λεμόνι. Αναμιγνύουμε μέχρι να έχουμε μια αφράτη και λαχταριστή ταραμοσαλάτα. Εάν μας φαίνεται σφικτή, προσθέτουμε λίγο νεράκι ή σαμιώτικο κρασί. Σοτάρουμε την κάπαρη σε ελαιόλαδο, μέχρι να γίνει τραγανή. Σερβίρουμε.