Δεν πιστεύω στο “μήνυμα” μιας παράστασης.Ο κάθε θεατής βγάζει τα δικά του συμπεράσματα κι αυτή είναι η γοητεία του θεάτρου…” Αποκλειστικά κοντά μας ο σκηνοθέτης Νίκος Σακαλίδης !

O Νίκος Σακαλίδης μας εντυπωσιάζει τη φετινή σεζόν με μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσει κανείς!Τον βρήκαμε,του μιλήσαμε κι είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά έναν μεγάλο κι ευρηματικό καλλιτέχνη! Ιδού τα αποτελέσματα της γνωριμίας μας …

Ποιό ήταν το κίνητρο που σας έκανε να προβείτε στην σκηνοθεσία του συγκεκριμένου έργου;

Η Μαίρη Ραζή και ο Σωτήρης Τσόγκας μου πρότειναν να τους σκηνοθετήσω στο συγκεκριμένο έργο. Η πρόταση έγινε την περασμένη άνοιξη. Γνωρίζω την πορεία του θεάτρου Πρόβα κι εκτιμώ πολύ τη δουλειά τους. Συνεργάστηκα και πέρσι με το θέατρό τους, σκηνοθετώντας την “Αναζήτηση” του Παναγιώτη Μέντη, που είχε μια επιτυχημένη πορεία, αλλά στην οποία δεν έπαιζαν οι ίδιοι. Για μένα ήταν πρόκληση να συνεργαστώ πιο άμεσα μαζί τους, να τους σκηνοθετήσω. Και μάλιστα σε ένα σύγχρονο έργο , τη “Μέση διάρκεια ζωής των πλυντηρίων” της Ρουμάνας συγγραφέως Ελίζε Βιλκ. Ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα για το καινούργιο ευρωπαϊκό θέατρο και κυρίως για τους νέους συγγραφείς του. Αυτά υπήρξαν ουσιαστικά τα δύο βασικά κίνητρά μου.

Ποιό ήταν το κίνητρο που σας έκανε να προβείτε στην σκηνοθεσία του συγκεκριμένου έργου;

Πέρασα πολύ καλά διαβάζοντάς το ,το βρήκα απολαυστικό. Θεώρησα αυτό το συνδυασμό χιούμορ, πικρίας, ευαισθησίας και υπερβολής πολύ θεατρικό. Συνέλαβα αμέσως την ατμόσφαιρα μέσα στην οποία θα ήθελα να το αποδώσω, μου δημιουργήθηκαν εικόνες αρκετές από τις οποίες πέρασαν και στην παράσταση. Ένα επιπλέον προτέρημα του έργου είναι και το ότι οι ρόλοι του μοιάζουν απόλυτα κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα των ηθοποιών που τους υποδύονται , λες και η Βιλκ το έγραψε ειδικά γι’αυτούς. Αφού υπήρχαν αυτές οι προϋποθέσεις, ήμουν σίγουρος από την αρχή ότι θα με ενδιέφερε να το σκηνοθετήσω.

Πως πιστεύετε ότι θα αντιδράσει ο κόσμος σ’αυτήν την παράσταση;

Ποτέ δεν μπαίνω στη διαδικασία να μαντέψω τις αντιδράσεις του κόσμου, δηλαδή του κοινού . Επιφυλάσσω στον εαυτό μου την ευχαρίστηση να εκπλαγεί από αυτές τις αντιδράσεις ακόμη κι αν δεν είναι θετικές . Αλλά μπορώ να φανταστώ , ίσως, μερικές εκδοχές : κάποιοι ίσως διασκεδάσουν με τα κωμικάστοιχεία, που στην παράσταση είναι τονισμένα, κάποιοι ίσως προβληματιστούν με τα θέματα του έργου που είναι ολοφάνερο ότι δεν αφορούν μόνο τη Ρουμανία, κάποιοι ίσως ξαφνιαστούν, από την όψη της παράστασης, κάποιοι ίσως μελαγχολήσουν και κάποιοι, γιατί όχι, ίσως μείνουν παγερά αδιάφοροι.

Ποια χαρακτηριστικά ξεχωριστά σημεία περιέχει το μήνυμα της παράστασης;

Δεν πιστεύω στο “μήνυμα” μιας παράστασης. Σκηνοθετώντας, αντλώ από πολλές και διαφορετικές πηγές κι εκφράζω την άποψή μου για το συγκεκριμένο σύμπαν του συγγραφέα με τον οποίο καταπιάνομαι. Το κοινό , που ποτέ δεν είναι ομοιογενές , δεν είναι υποχρεωμένο να καταλάβει σώνει και καλά τι θέλω να πω εγώ. Ο κάθε θεατής βγάζει τα δικά του συμπεράσματα κι αυτή είναι η γοητεία του θεάτρου.

«Η ΜΕΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ»
Μια ιστορία της διπλανής πόρτας…
της Ελίζε Βιλκ
στο Θέατρο ΠΡΟΒΑ
από τις 22 Νοεμρίου κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή

Πείτε μας την γνώμη σας

Περισσότερα